Efe Baltacıgil

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Efe Baltacıgil (d. 26 Aralık 1978, İstanbul), Türk çellist.

Türkiye'de aldığı eğitimin ardından müzik yaşamını yurtdışında sürdüren sanatçı, 2011 yılından itibaren Seattle Senfoni Orkestrası'nda baş çellist olarak görev yapar.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1978 yılında İstanbul'da doğdu. Küçükyalı semtinde müzisyen bir ailede büyüdü. Babası Yaz Baltacıgil kontrbasçıdır. Annesi Nilgün Marmara ise bir süre Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'na devam etmiş, kanun çalmış bir beden eğitimi öğretmenidir.

Dedesi avukat-müfettişi Faik Baltacıgil kemençe ve keman ustası, halası Pınar Paltacıgil ise kontrbasçıdır. Bu aile ortamında Efe Baltacıgil ve kardeşleri müzisyen olarak yetişmiştir. 1983 doğumlu kardeşi Fora Baltacıgil kontrbasçı, 1995 doğumlu kardeşi Poyraz Baltacıgil viyolonselcidir.

Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Efe Baltacigil, müziğe beş yaşında iken başladı. Belediye Konservatuvarı'nın sınavlarına girdi ve keman sınıfına seçildi. Bir yıl keman çalıştıktan sonra müziğe ara verdi. Yedi yaşında Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı'nın sınavlarına girdi çello sınıfına girdi. İlk çello öğretmeni İhsan Kartal'dır. Lise birinci sınıftan sonra Nusret Kayar'ın öğrencisi oldu.

Lise yıllarında babasının dostu Reyent Bölükbaşı vasıtasıyla Alman çellist Thomas Werner Mifune ile tanıştı. 1998 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndan lisans diplomasını aldı.

Yüksek lisans eğitimi için ABD'ye gitti. Pensilvanya eyaletindeki Curtis Müzik Enstitüsü'nde Peter Wiley ve David Soyer'in öğrencisi oldu. Enstitünün Jacqueline du Pré bursunu aldı Eğitimi sırasında kendisine Eczacıbaşı Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Murat Verdi ve Osman Yücesan burs sağladı. 2002 yılında Curtis Enstitüsü'nden sanatta yeterlilik derecesi aldı.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Baltacıgil, Curtis Enstitüsü'ndeki son yılında Philadelphia Orkestrası'nda Yardımcı Baş Viyolonsel pozisyonunu elde etti. 2002'de New York'un ünlü konser salonu Carnegie Hall'da kemancı Isaac Stern'in anısına düzenlenen özel konserde Itzhak Perlman, Midori, Yo Yo Ma ve Pinchas Zukerman'la birlikte Brahms'ın Altılısı'nı çaldı.

2011'de Seattle Senfoni'de Baş Çellist olan sanatçı, 2012'de İstanbul'da Berlin Filarmoni Orkestrası'nın verdiği İKSV’nin 40. Yıl Özel Konseri' de kardeşi Fora Baltacıgil ile birlikte solist olarak yer aldı. İki sanatçı böylece Berlin Filarmoni Orkestrası ile çalan Türkiye'den ilk solistler oldular.

Sir Simon Rattle ve Philadelphia Orkestrası ile de solist olarak konserler veren Efe Baltacıgil, Seattle Senfoni Orkestrası'nın 2022 Açılış Gecesi Galası'nda solist olarak sahne almıştır.[1]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2006: Washington Sahne Sanatları Topluluğu Ödülü (Washington Performing Arts Society Prize)
  • 2006: Avery Fisher Kariyer Bursu (Avery Fisher Career Grant)
  • 2005: Peter Jay Sharp Ödülü
  • 2005: Genç Konser Sanatçıları Uluslararası Seçmeleri birincisi (Young Concert Artists International Auditions)
  • 2012: Donizetti Klasik Müzik Ödülleri, Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Efe Baltacigil". Chamber Music Northwest (İngilizce). Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024. 
  2. ^ "2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Sahiplerini Buldu". 2012 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri Sahiplerini Buldu. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024.